Kobiety jedzą danie z suszonych pomidorów

Sprawdzają się idealnie zarówno jako przekąska, w formie dodatku do kanapek, jak i jeden z głównych składników dań obiadowych. Do tego posiadają szereg mikroelementów i witamin oraz mają bogaty smak. To dlatego suszone pomidory tak chętnie wykorzystywane są w kuchni. Produkt ten regularnie można znaleźć w gazetce Lewiatan. Jest to cenne źródło kulinarnych inspiracji do przygotowywania codziennych posiłków. Przedstawiamy przepisy na trzy z nich.

Suszone pomidory mają wiele zalet

Pomidory suszone nie tracą swoich właściwości odżywczych w czasie obróbki termicznej, a więc nadal jest w nich zawarty lipoken, który działa antynowotworowo oraz spowalnia procesy starzenia się. Ma on także dobry wpływ na układ krwionośny. Do tego pomidory suszone zawierają sporą dawkę witamin E, K i B3 oraz mikroelementy takie jak m.in. potas, magnez, żelazo i wapń. Dzięki temu, że są one konserwowane w zalewie olejowej, ich jedzenie prowadzi do lepszego przyswajania witamin. Do walorów zdrowotnych trzeba dodać te kulinarne. Pomidory suszone są bardzo aromatyczne oraz mają lekko kwaskowaty i słonawy smak. W kuchni najczęściej łączy się je ze szpinakiem, makaronem, serami i kurczakiem. Jednak możliwości jest dużo więcej. Zwłaszcza jeżeli chodzi o przepisy na obiad z suszonymi pomidorami.

Makaron wege z suszonymi pomidorami

Można powiedzieć, że te danie to klasyk, a do tego można je przyrządzić ekspresowo. Przepadają za nim zarówno dzieci, jak i dorośli. Potrawa ta trafia też w gusta osób, które nie przepadają za mięsem. Wystarczy mieć pod ręką makaron pappardelle (ale sprawdzi się także inny makaron typu wstążki), pomidory, ser oraz ewentualnie bazylię. Pozostałe składniki z reguły znajdują się w każdej kuchni.

Na początek rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oleju ze słoiczka z pomidorami. Do tego dodajemy ok. 5-6 ząbków czosnku i podsmażamy na wolnym ogniu. Następnie na patelni ląduje ok. 10 pokrojonych kawałków odsączonych pomidorów i kolejno pół szklanki bulionu (lub wody) oraz trzy, cztery łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Gotujemy przez chwilę i dolewamy na patelnię pół szklanki śmietanki 30 proc. Całość gotujemy i mieszamy kilka minut. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz zagęszczamy łyżką mąki pszennej. Na koniec można dodać kilka listków bazylii. W międzyczasie należy przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerze nakładamy makaron, a następnie dodajemy sos oraz starty sos gran padano lub zwykły żółty ser. Potrawę można udekorować świeżymi listkami bazylii. Podany przepis przy użyciu całej paczki makaronu wystarczy na ok. 3-4 porcje dania.

Pomidorowe naleśniki

Nie każdy jednak musi być fanem makaronu. Alternatywą są naleśniki, których ciasto można przygotować według własnego uznania. Kluczem do sukcesu będzie farsz. Na trzy porcje (po dwa naleśniki) potrzebnych jest ok. 200 gramów szpinaku świeżego, 10 sztuk pomidorów suszonych, oregano suszone, 150 g sera feta, ząbek czosnku oraz oliwa lub masło. Szpinak opłukać i poddusić na patelni, a następnie odłożyć. Na tej samej patelni rozgrzać dwie łyżki masła (oliwy) oraz dodać rozdrobniony czosnek. Całość podsmażamy, mieszając. Dodajemy szpinak, podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kroimy ser feta i suszone pomidory. Na usmażone naleśniki kładziemy kolejno szpinak, który należy rozsmarować na placku, fetę oraz pomidory. Doprawiamy oregano i pieprzem. Tak przygotowane naleśniki zwijamy. Można je jeść na zimno lub podgrzać i podać w formie obiadu albo gorącej kolacji.

Zapiekanka ziemniaczano-pomidorowa

Jeżeli ktoś szuka zupełnie innych połączeń smakowych, dobrym pomysłem na obiad będzie zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i suszonymi pomidorami z dodatkiem szpinaku. Na cztery porcje potrzebnych jest kilogram ziemniaków, pół kilograma fileta z kurczaka, 10 kawałków suszonych pomidorów, kilka garści świeżego szpinaku oraz dwa ząbki czosnku, cebula, śmietanka 30 proc, ser mozzarella i kilka dodatków.

Zaczynamy od ziemniaków, które należy obrać ze skórki, pokroić na plasterki i ugotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło oraz dodajemy połowę pokrojonej cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po zeszkleniu się składników trzeba dorzucić kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażyć go. Następnie dorzucamy szpinak. Po chwili wlewamy 200 ml śmietanki. Dodajemy suszone pomidory, sól i pieprz. Teraz niezbędne jest naczynie żaroodporne, którego dno smarujemy delikatnie masłem. Układamy warstwę ziemniaków, na niej ląduje zawartość patelni oraz ponownie warstwa talarków. Zapiekankę można posypać startym serem mozzarella. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Danie pieczemy w nim przez ok. 30 minut. Na koniec można odkryć pokrywkę, aby ser się zarumienił.

Lewiatan: gazetka, która inspiruje do nowości

Jak widać, nie brakuje propozycji przepisów z wykorzystaniem pomidorów suszonych. Te i wiele innych produktów można znaleźć w gazetce promocyjnej Lewiatan. Produkty marki Lewiatan to sprawdzona jakość za rozsądną cenę. Dlatego warto regularnie sprawdzać, co znajduje się w ofercie aktualnej gazetki Lewiatan oraz które produkty tej marki opłaca się mieć w kuchni, by przygotować pyszne dania dla całej rodziny.