Lemoniada

Letnią porą jest napojem, po który najchętniej sięgamy, by się ochłodzić – mowa oczywiście o lemoniadzie, którą uwielbiają chyba wszyscy! Proste przygotowanie i minimum składników sprawia, że nadaje się doskonale na upalne dni, zarówno jako dodatek do deserów, jak i orzeźwiający i gaszący pragnienie napój. Jakich wartości odżywczych dostarcza nam lemoniada, i czemu warto zastąpić nią sklepowe napoje? Jak zrobić lemoniadę szybko i prosto? Oto klasyczne przepisy na lemoniadę w najprostszym wydaniu!

Lemoniada – pyszny i orzeźwiający letni napój!

Lemoniada od lat kojarzona jest z amerykańskim stylem życia, gdzie najczęściej w upalne dni serwowano właśnie ten schłodzony napój. Jednak podobnie jak w Stanach Zjednoczonych, tak i w Polsce lemoniada jest niezwykle popularna, głównie dzięki niezwykle prostemu przygotowaniu i minimalnej ilości składników do jej przyrządzenia. By przygotować lemoniadę, potrzebujemy:

  • 1 l wody źródlanej,
  • 2 cytryny lub limonki,
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu.

Wodę należy zagotować, a następnie przelać do dzbanka, ostudzić i rozpuścić w niej miód lub cukier. Do chłodnej wody należy dodać sok z cytryny lub limonki. Można również wrzucić kilka plastrów tych owoców w całości. Potem dzbanek trzeba wstawić do lodówki, a całość porządnie schłodzić. Lemoniada doskonale smakujee podawana z kostkami lodu i dodatkiem świeżej mięty. Może zdarzyć się, że będzie ona nieco za mocna i zbyt kwaskowata, głównie za sprawą dodanych cytrusów – można ją śmiało rozcieńczyć z wodą źródlaną, warto jednak powtórzyć cały proces z jej wcześniejszym przegotowaniem. Lemoniada nadaje się do picia zarówno dla dzieci jak i dorosłych, i stanowi bardzo smaczny dodatek, np. do grillowanego mięsa czy potraw. Można ją również pić w ciągu dnia, jako substytut zwykłej niegazowanej wody. Pełna dowolność!

Różne kombinacje lemoniad

Mimo, że bazą do przygotowania lemoniady są cytrusy i woda, tak naprawdę można ją przygotowywać wedle uznania, z dodatkiem najróżniejszych przypraw i owoców, co nada jej niepowtarzalny smak i zapach. Przepisy na lemoniadę występują w różnych kombinacjach, niektóre z nich bazują na pomarańczach – zmiana tych cytrusów na taki rodzaj dodaje nie tylko ciekawego smaku, ale przede wszystkim wpływa na kolor  lemoniady. Warto spróbować i takiej kombinacji.

Należy również wspomnieć, że lemoniadę powinno się pić głównie w upalne dni – dzięki kombinacji przegotowanej wody i dodatku cytrusów świetnie gasi pragnienie, a dodatkowo nawadnia organizm, co jest niezwykle ważne upalną porą roku. Jeżeli lemoniada gości na stałe w naszym domu, warto wypróbować różne przepisy na jej przygotowanie. Będzie to miła odmiana tego pysznego i bogatego w wartości odżywcze napoju. Można stworzyć ten napój w innej wersji, dodając zmiksowanego arbuza, przepuszczonego przez sito. Arbuz to owoc na bazie wody, więc w żaden sposób nie dodaje on naszej lemoniadzie kaloryczności, a tylko pysznego smaku i pięknego koloru.

Czym słodzić?

Jeżeli nie jesteśmy zwolennikami białego cukru, można postawić na naturalne sposoby słodzenia, wykorzystując np. miód w różnych odmianach, lub nawet stewię. Najlepiej sprawdzają się miody lipowe, akacjowe i malinowe. Możemy również wykorzystywać miód szałwiowy bądź tymiankowy, które jednak nie są łatwo dostępne w Polsce. Jeżeli natomiast odwiedzimy np. Chorwację, można przywieźć sobie taki miód w ramach pamiątki, a potem wykorzystać go do sporządzenia pysznej lemoniady.

Chłopak pijący orzeźwiającą lemoniadę
Źródło: Pexels.com

O czym pamiętać szczególnie?

By lemoniada była smaczna, warto zadbać o jakość owoców i składników do jej sporządzenia. Będzie to miało wpływ nie tylko na jej smak, ale przede wszystkim zdrowotność dla naszego organizmu. Najlepiej jest wybierać cytrusy i owoce ze sprawdzonych źródeł i ekologicznych upraw, dzięki czemu prócz gaszenia pragnienia w upalne dni, wypijana lemoniada uzupełni składniki odżywcze w naszym organizmie, dodając energii i poprawiając samopoczucie. Warto również wypróbować niektóre przyprawy, np. odrobinę cynamonu bądź kardamonu – mogą one podkręcić smak lemoniady, a przede wszystkim dodać nieco więcej świeżości znanemu już przez nas smaku. Jeżeli nie jesteśmy fanami słodkich napojów, można używać minimalnej ilości miodu bądź brązowego cukru, jednak nie warto go całkiem odstawiać, ponieważ cytrusy z zasady są dość kwaśne i mogą być gorzkie, co przełoży się ostatecznie na smak lemoniady.

O autorze:
Aleksandra Karcz – pisarka,
autorka licznych felietonów i artykułów lifestyle.
Absolwentka Akademii Ekonomiczno Humanistycznej w Warszawie.

Źródło:

  • Domowa kuchnia polska, Małgorzata Caprari, wyd. RM, 2018 r.