Przygotowana jajecznica na patelni która leży na drewnianej desce

Jajecznica to bardzo prosta potrawa. Jedynie co trzeba zrobić, aby ją przygotować, to z rozbełtać jajko i usmażyć je na patelni. Jajecznica sama w sobie nie jest trudna do usmażenia, ale za to uzyskanie odpowiedniej konsystencji jajka jest już trudniejszym zadaniem. Znajomość podstawowych zasad dotyczących smażenia odpowiedniej jajecznicy może pomóc w jej przygotowaniu.

Jakie rodzaje jajecznicy możemy zrobić?

Jajecznice możemy zrobić na trzy różne sposoby np.: w formie kremowej, na miękko, a także na sucho. Produkt jaki jest potrzebny do przyrządzenia dobrej jajecznicy to jajka – zwykłe wykorzystuje się jaja kurze, ale możemy także spotkać się z jajkami kaczymi, przepiórczymi oraz strusimi. Do zrobienia dobrej jajecznicy zazwyczaj wystarczą tylko trzy jajka – chociaż jest to sprawa indywidualna i zależna od apetytu i zapotrzebowania kalorycznego. W sklepie znajdziemy jajka o różnej klasie, wielkości – m.in. S, M, L, XL, oraz o różnym kolorze – kremowe, białe a także brązowe.

Jajko i jego kaloryczność

Surowe jajko zawiera tylko 8 kcal, ale jego kaloryczność wzrasta po obróbce cieplnej. Jajko na twardo dostarcza organizmowi od 150 do 155 kcal na 100 gramów, a żółtko jajka na twardo zawiera od 80 do 90 kcal. Całe jajko o wadze około 60 g, składa się w 76 procentach z wody, a w 13 procentach z białka, 11 procent stanowią natomiast tłuszcze, a tylko 1 procent to węglowodany. Można dodać, że jajka są również idealnym źródłem energii, bo aż 6 procent energii pochodzi z tłuszczu w jajku. Jajecznica przygotowana z jednego jajka to aż 170 kalorii, a jedno jajko sadzone to 130 kalorii. Omlet z jajka dostarczy natomiast naszemu organizmowi 130 kalorii. Zawartość tłuszczu wzrasta w zależności od sposobu przygotowywania produktu, jednak wiele zależy również od ilości i rodzaju tłuszczu użytego do smażenia. Wpływ na kaloryczność mają także dodatki, takie jak np. boczek.
Polecamy również artykuł: Ile kalorii ma jajecznica z 3 jajek?

Jajecznica na maśle

Jajecznica na maśle to potrawa, która najlepiej smakuje z dużą ilością posiekanego koperku lub z dodatkiem świeżego szczypiorku. Jajka idealnie komponują się z chrupiącym pieczywem i pomidorkami.. Przyrządzenie idealnej jajecznicy nie jest skomplikowanym wyzwaniem. Do przygotowania prostej jajecznicy na maśle wystarczą tylko takie składniki, jak:

  • 4 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka śmietanki 30%,
  • odrobina koperku lub drobno posiekanego szczypiorku,
  • a także sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie jajecznicy rozpoczynamy od wbicia jajek do miski, następnie dodajemy śmietankę 30% i całość doprawiamy koperkiem lub szczypiorkiem oraz solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i wylewamy na nie masę jajeczną, po czym zaczynamy powoli podgrzewać. Jajecznicę należy co jakiś czas przemieszać drewnianą szpatułką – tak, aby nie ścięła się zbyt mocno od spodu. Gotową jajecznicę rozkładamy na talerzach i podajemy ze świeżym pieczywem. Jeśli chcemy nieco urozmaicić danie, to możemy do masy jajecznej dodać takie składniki, jak: podsmażona cebulka, grzanki z bułki, posiekane filety anchois, starty ser, pomidora, wędzoną rybę, ugotowany groszek zielony, ugotowane główki szparagów, czy też grzyby – np. pokrojone w plasterki borowiki lub pieczarki, a także uduszone w śmietanie podgrzybki albo kurki.

Jakich witamin dostarczają nam jajka?

  • Witamina A. To ważny przeciwutleniacz mający znaczny wpływ na odporność organizmu. Witamina A występuje naturalnie w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  • Witamina E. Przeciwutleniacz, który spowalnia procesy starzenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z układem krążenia. Ponadto, wspomaga działanie układu immunologicznego.
  • Witamina D. Nie występuje w produktach spożywczych w dużej ilości, jednak jej odpowiednia podaż z żywnością jest bardzo istotna. Witamina D ma swój udział w prawidłowej pracy układu kostnego, a także w procesach odpornościowych.
  • Witamina K. Odpowiada za prawidłowy przebieg procesów związanych z krzepnięciem krwi. Jest kluczowa dla uzyskania i podtrzymania odpowiedniej gospodarki wapniowej. witamina K działa także przeciwzapalnie i chroni organizm przed tzw. stresem oksydacyjnym. 
  • Witamina B12. Ma swój udział w procesie tworzenia erytrocytów. Ponadto, jest budulcem osłonki mielinowej komórek nerwowych i jest istotna w procesie syntezy neuroprzekaźników.
  • Witamina B2. Pośredniczy w procesach mających wpływ na ciśnienie krwi i pracę mięśnia sercowego. Jest przydatna także do tworzenia neuroprzekaźników – takich jak np. dopamina i serotonina. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.