Łosoś jest bardzo popularną rybą. Pojawia się w wielu potrawach, często charakterystycznych dla konkretnej kuchni. Na rynku znaleźć można łososia w różnych odsłonach. Jedną z nich jest właśnie typ jurajski, hodowany w określonych warunkach. Czym cechuje się taki łosoś?
Odpowiednie warunki hodowli łososia
Łosoś jurajski jest hodowany w wysokozmineralizowanej wodzie, w bardzo głębokim odwiercie. Jego nazwa ma związek z okresem geologicznym – Jurą. Wszystko ze względu na fakt, że odwiert dociera do warstw Ziemi powstałych właśnie w tym czasie. Woda ta jest krystalicznie czysta i niezanieczyszczona substancjami pochodzącymi ze współczesnego przemysłu.
Łosoś jurajski nie zawiera zatem substancji, które pojawiają się w rybie hodowanej w niesprzyjających warunkach. Jest on znacznie zdrowszy niż ten pochodzący z otwartych wód.
Wiele przepisów na potrawy z łososiem znajdziesz m.in. na stronie https://mowisalmon.pl/. W ten sposób możesz eksperymentować z ciekawymi potrawami na bazie tej ryby o charakterystycznej barwie i smaku.
Jakość ryby a jej smak
Ryba hodowana w odpowiednich warunkach ma również znacznie lepszy smak. Jest ona doskonałym wyborem w przypadku bardzo wymagających potraw. Taki łosoś sprawdzi się doskonale zarówno we wszelkiego rodzaju zupach, jak i przystawkach czy daniach głównych. Pozwala na przygotowanie ryby pieczonej, smażonej lub grillowanej. Nie zawiera ona szkodliwych substancji, więc jest zdrowa i bardzo smaczna. Ciekawe przepisy na dania z łososiem znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy.
Łosoś jurajski znacznie różni się od ryb pochodzących z innych typów hodowli lub otwartych wód. Warto sprawdzić taki produkt i zastosować go do stworzenia wielu potraw. W Zakładzie Chowu i Hodowli Ryb Jurassic Salmon w Janowie stawia się na rozwój nowoczesnych technologii, dlatego jest to ważny krok w zrównoważonej uprawie łososi. Ryby pochodzące z niesprawdzonych miejsc mogą bowiem zawierać szkodliwe substancje, co wpływa również na ich smak.