Dziewczynka chowa do plecaka zdrowe przekąski

Czy podjadanie między posiłkami jest niezdrowe? To zależy od tego, co i kiedy jesz. W Twoim codziennym jadłospisie powinno znajdować się od czterech do pięciu pełnowartościowych posiłków. Jednym z nich (drugie śniadanie lub podwieczorek) może być pożywna przekąska. Co zjeść, żeby zaspokoić głód, a przy okazji dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych?

Warzywa

Warzywa to podstawa każdej odpowiednio zbilansowanej diety. Są nie tylko świetnym dodatkiem do dań, ale również pyszną samodzielną przekąską. Lekką sałatkę z warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek możesz zapakować do pracy lub spakować dzieciom w ramach przekąski do szkoły. Po jakie warzywa sięgać? Najlepiej po gatunki sezonowe oraz te, które mają najwięcej właściwości odżywczych. W rankingach najzdrowszych warzyw od lat przodują między innymi: kapusta pekińska, burak ćwikłowy, szpinak, pietruszka, sałata rzymska, jarmuż, brokuł, papryka i dynia.

Owoce

Owocowa przekąska jest pyszna, słodka i pożywna. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Owoce są skarbnicą wszystkich witamin i składników mineralnych. Możesz robić z nich sałatki oraz pyszne soki i koktajle. Do najzdrowszych owoców o bogatych właściwościach odżywczych należą: truskawki, pomarańcze, grejpfruty, jagody, jeżyny, maliny oraz awokado, cytryna, ananas i kiwi.

Orzechy, pestki, nasiona

Pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, migdały – to propozycje zdrowych przekąsek do podjadania podczas pracy przy komputerze i nauki. Już garść pestek czy orzechów wystarczy, aby chwilowo zaspokoić głód, a do tego dostarczyć organizmowi składników odżywczych wspomagających pracę mózgu i poprawiających koncentrację. Do tych składników należą między innymi zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega, witaminy A, K, C i z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, potas, cynk, magnez, wapń i żelazo. Świetnym pomysłem na przekąski do szkoły i pracy są mieszanki bakaliowe z orzechów, migdałów i suszonych owoców. 

Jogurty

Jogurt naturalny to doskonale źródło białka oraz bakterii probiotycznych. Najlepiej sięgać po jogurty o prostym składzie, czyli bez dodatkowych zagęstników i barwników. Im prostszy skład, tym mniejsza kaloryczność produktu i gwarancja, że nie został on wysoko przetworzony. Jogurt możesz łączyć z warzywami, owocami oraz mieszankami orzechów. Jogurty naturalne są też podstawą zdrowych koktajli i deserów.

Przekąski z cateringu dietetycznego

Dieta pudełkowa z dostawą to obecnie bardzo popularne rozwiązanie szczególnie wśród zapracowanych osób. Decydując się na taką dietę, otrzymujesz zazwyczaj pięć posiłków – trzy dania o wyższej kaloryczności i dwie pożywne przekąski w ramach drugiego śniadania i podwieczorku. Smoothie brzoskwiniowe na jogurcie z melisą, pieczona nektarynka z czekoladą, waniliowy deser twarogowy z konfiturą – to tylko niektóre propozycje przekąsek z oferty cateringu dietetycznego. Sprawdź warianty diety pudełkowej w Twoim mieście i wybierz coś dla siebie i rodziny.