Artykuł partnera.
Z kłopotliwą nietolerancją laktozy spotyka się niestety coraz więcej osób. Główny problem samej nietolerancji tkwi w tym, że to dzieci cierpią na tym najbardziej, a rodzice muszą weryfikować wszystkie składniki dostarczane im w diecie. I nie było by w tym nic złego, gdyby nie fakt, że taka nietolerancja wyklucza niemal całkowicie, spożywanie produktów mlecznych. Odpowiedzią na ten problem jest korzystanie z napojów roślinnych, bogatych w cenne źródło witamin. Po jakie napoje Isola sięgać i dlaczego?
Cukier mleczny, czyli laktoza jest coraz częstszym wrogiem wielu osób, będących w różnym wieku. Niestety ma to związek z częstymi i rozprzestrzeniającymi się alergiami, które już od najmłodszych lat niemal do zera wykluczają korzystanie z naturalnego mleka krowiego. Swoją drogą to ostatnie nie uchodzi już za tak cenny i pożywny napój, jak dawniej. Po latach badań i obserwacji okazuje się bowiem, że jego skład, a przede wszystkim laktoza, bardziej szkodzi, niż pomaga. Co zrobić w sytuacji, gdy organizm dziecka lub osoby dorosłej nie toleruje tego składnika?
Napoje roślinne, jako cenne źródło wapnia
Mitem jest stwierdzenie, że mleko krowie stanowi najcenniejsze źródło wapnia. Nieprawdą jest też fakt, że to właśnie mleko w tej postaci powinno stać się głównym i najważniejszym elementem diety malucha. O ile jednak sięganie po mleko w standardowej postaci nie szkodzi tak bardzo i często, o tyle serwowanie go w postaci słodkich napojów lub z dodatkiem barwników i konserwantów, na pewno należy niemal całkowicie wyeliminować.
Odpowiednikiem, a raczej produktem, który może, a nawet powinien zastąpić mleko krowie może być napój roślinny ryżowy, owsiany, orkiszowy lub inny.
Takie napoje są świetnym, a w dodatku wegańskim źródłem wapnia, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Warto podkreślić, że oferta takich produktów, jest na tyle duża, że każdy znajdzie wśród napojów roślinnych Isola, coś, dla siebie. Wystarczy dobrze rozejrzeć się po ofercie produktów dedykowanych każdemu konsumentowi.
Napoje roślinne – jakie produkty mamy do wyboru?
W gąszczu dostępnych produktów, możemy natknąć się na różnorodne warianty napojów, a co ważne, każdy znajdzie tutaj opcję dedykowaną swoim preferencjom. Mniejsze kartoniki z napojem roślinnym będą świetną alternatywą dla dzieci, większe sprawdza się w kuchni, w której dużo się dzieje. Zdrowy napój można nabyć w różnym składzie i to jest najważniejszy atut.
Jednym z najpopularniejszych napojów roślinnych, po który sięgają osoby o różnych preferencjach, jest produkt ryżowy bądź sojowy, Oba napoje posiadają w swoim składzie sporo białka, ale także wiele innych istotnych dla zdrowia składników.
Wraz z pojawiającym się i rosnącym trendem na spożywanie napojów roślinnych sięga się jednak również po produkty owsiane, kokosowy, czy wspomniane już orkiszowe. Warto stosować je w swojej diecie zamiennie, by dzięki temu, różnicować dietę w oryginalnie smakujące produkty.
W jakiej postaci spożywać napoje roślinne?
Generalnie nie ma ograniczeń, a na pewno warto dodawać napoje roślinne Isola czy to na surowo, czy podczas przyrządzania rozmaitych potraw.
Świetnie smakują na słodko, jak i wytrawnie, a mleko kokosowe, sprawdzi się bardzo dobrze w egzotycznej kuchni tajskiej.
Z napojów roślinnych, na pewno powinny korzystać osoby, które na śniadanie wybierają owsiankę. To lekkie i pożywne danie można przyrządzić z dodatkiem mleka migdałowego, nadając jej delikatnie orzechowy posmak.
I wreszcie, kuchnia wypełniona zapachem sielskich wypieków będzie mogła korzystać ze smakowitych napojów roślinnych o oryginalnym składzie.
Napoje roślinne świetnie i szybko się ubijają, zastępując tłustą i oczywiście także niezdrową śmietanę. Warto po nie sięgać zawsze wtedy, gdy zależy nam na uzyskaniu zdrowej i smacznej kuchni.
Sprawdź oryginalny smak napojów roślinnych korzystając z usług sklepów spożywczych z dostawą do domu. Korzystając z tego, co zdrowe, można wpłynąć na zdrowie i lepsze samopoczucie!