Jednorazowe sztućce leżą na białym stole

Zamówienia posiłków z dowozem czy na wynos oraz usługi cateringowe cieszą się dziś dużą popularnością. Firmy, które zapewniają tego rodzaju usługi muszą zaopatrywać się regularnie w sztućce jednorazowego użytku. Lepiej wybrać sztućce drewniane czy plastikowe?

Sztućce jednorazowego użytku

Łyżki, noże i widelce jednorazowego użytku to produkty, w które zaopatruje się wiele miejsc – zarówno punkty gastronomiczne – takich jak restauracje, kawiarnie, bary – ale i firmy produkcyjne czy firmy cateringowe. Sztućce jednorazowe z trwałych materiałów warto przechowywać także w domach i mieszkaniach prywatnych, ponieważ mogą się przydać podczas przyjęcia ogrodowego, pikniku w parku, ale nie tylko. Widelce, łyżki i noże jednorazowe są bardzo wygodne, jeśli chodzi o ich użytkowanie, a jednocześnie higieniczne i to bez względu na to, z jakiego materiału zostały wyprodukowane. Wszystkie produkty tego rodzaju muszą posiadać odpowiednie atesty pozwalające im na bezpośredni kontakt z żywnością różnego rodzaju. Kolejną zaletą jednorazowych sztućców jest fakt, iż można je nabyć w bardzo niskich cenach.

Sztućce z tworzyw sztucznych

Jednorazowe sztućce z tworzyw sztucznych cieszą się ogromną popularnością. Wybierają je punkty gastronomiczne, a także i osoby prywatne, które lubią zorganizować grilla, zrobić piknik czy spotkać się z rodziną lub ze znajomymi nad jeziorem czy w parku, gdzie mogą spędzić miło czas. Jednak od pewnego czasu rośnie zainteresowanie rozwiązaniami ekologicznymi. Dzieje się tak dlatego, że ekologia stała się ważna dla społeczeństwa. Wiele osób rezygnuje ze szkodliwych produktów i nawyków, aby wesprzeć i przestać zanieczyszczać środowisko naturalne. Sztućce z plastiku posiadają jednak wiele zalet, które wyraźnie przewyższają pozostałe rozwiązania. Cechują się one lekkością, trwałością, wysokim poziomem wygody oraz higieny. Ponadto są niewielkich rozmiarów i cienkie, dzięki czemu łatwo je przechowywać i przenosić.

Drewniane sztućce

Sztućce z drewna to znakomita alternatywa dla produktów z tworzyw sztucznych. Tego rodzaju rozwiązanie nie szkodzi planecie. Ponadto widelce, łyżki i noże z drewna są, podobnie jak i plastikowe, bardzo tanie, a równocześnie wytrzymałe i lekkie. Znakomicie zastępują odpowiedniki z tworzyw sztucznych. Sztućce jednorazowe z drewna posiadają cenne właściwości, które sprawiają, że zakup ich jest dobrym wyborem. Drewniane sztućce są: bardzo trwałe, wytrzymałe i sztywne. Spokojnie można nimi pokroić każdy rodzaj żywności. Tutaj warto zauważyć także, że korzystanie z nich ma wpływ nie tylko na środowisko naturalne, ale i… wizerunek firmy. Każda restauracja czy przedsiębiorstwo zapewniające catering, które korzystają z ekologicznych rozwiązań jest postrzegane jako dbające o naturę oraz szanujące otaczające nas środowisko naturalne. Dla wielu osób jest to ogromna zaleta i powód, dla którego właśnie wybierają daną restaurację, bar czy firmę cateringową. W ostatnich latach zainteresowanie ekologią stale wzrastało. Coraz więcej osób chce wspierać planetę i robi wiele rzeczy, aby to zrobić, między innymi wybierając korzystanie z usług firm korzystających z ekologicznych rozwiązań.