Zbilansowane posiłki nie tylko nasycają na długie godziny, lecz także pozwalają na dostarczenie organizmowi wszystkich cennych składników odżywczych. Jak prawidłowo przygotować taki obiad? O czym należy pamiętać podczas gotowania i planowania posiłków?
Co powinien zawierać zbilansowany obiad?
Aby ugotować zbilansowany obiad, trzeba wiedzieć, co powinno wchodzić w jego skład. Każdy produkt spożywczy zawiera bowiem zupełnie inne substancje. Muszą być one komponowane w odpowiednich proporcjach. Najważniejsze są trzy elementy, czyli:
- węglowodany,
- białka,
- tłuszcze.
Muszą być one skomponowane w odpowiedni sposób. Niektóre osoby decydują się na ograniczanie węglowodanów, co jest dobrym pomysłem w przypadku diet odchudzających. Inne trenują, dlatego w swojej diecie muszą postawić na większą ilość białka.
Należy pamiętać również o warzywach i owocach. Najlepiej, by stanowiły one około 50% całego posiłku. Sprawdzą się doskonale zarówno w postaci surówek, jak i kotlecików warzywnych czy nawet kremów. Najlepiej stawiać na produkty, które są bogate w różne składniki odżywcze. Świetnym wyborem jest np. zielona fasolka szparagowa, brokuły, szpinak czy jarmuż.
Jeśli chodzi o tłuszcze, lepiej postawić na nienasycone kwasy tłuszczowe, występujące na przykład w rybach. Możesz też doprawić sałatkę oliwą czy dodać do niej orzechy. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się także w oleju rzepakowym. Warto więc wzbogacać posiłki takimi produktami.
Skład zbilansowanego obiadu
Zbilansowany obiad powinien składać się z wielu składników, zawierających określone substancje odżywcze. Komponując taki posiłek, warto więc zadbać o to, by zawierał on:
- warzywa lub owoce, zawierające związki mineralne, błonnik oraz witaminy,
- produkty zbożowe, na przykład pełnoziarnisty makaron, kasze lub ziemniaki, dostarczają węglowodanów złożonych,
- mięsa, ryby lub rośliny strączkowe, stanowiące źródło białka,
- produkty mleczne dostarczające białko.
Co więcej, zbilansowany obiad można przygotować bez względu na typ praktykowanej diety. Jest to osiągalne nawet w przypadku wegan czy wegetarian. Istnieją także plany żywieniowe polegające na ograniczeniu glutenu lub laktozy. Jeśli praktykujesz dietę wykluczającą niektóre składniki, stworzenie zbilansowanego obiadu prawdopodobnie będzie trudniejsze, ale z odpowiednią wiedzą – osiągalne. Każdego dnia można przygotowywać zróżnicowane posiłki, dostarczające cennych substancji odżywczych.
Catering dietetyczny jako sposób na zbilansowane żywienie
Nie wszystkie osoby mają czas na samodzielne przygotowywanie posiłków, a także planowanie, jak komponować je w odpowiedni sposób. Wówczas z pomocą przychodzi catering dietetyczny. Szybkie obiady i inne posiłki wchodzące w ich skład są komponowane przez profesjonalnych dietetyków i kucharzy. Dysponują oni wiedzą, która pozwala na prawidłowe łączenie składników, wydobywając z nich maksymalne wartości odżywcze i niepowtarzalny smak.
– Cateringi dietetyczne to bardzo wygodne rozwiązanie. Można bowiem oszczędzić czas zarówno na gotowaniu, jak i planowaniu czy robieniu zakupów spożywczych. Warto wybierać diety pudełkowe komponowane przez dietetyków, bazujące na wysokiej jakości składników. Są one odpowiednio zbilansowane, dlatego pozwalają na uzupełnienie niedoborów, a także schudnięcie – mówi specjalista z cateringu dietetycznego Nice To Fit You.
Catering dietetyczny to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie, ale nie potrafią samodzielnie komponować składników. W ten sposób można także liczyć na zróżnicowane posiłki każdego dnia, pojawiające się pod Twoimi drzwiami każdego ranka. Takie potrawy można z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. To dobry wybór dla osób, które nie mają czasu na samodzielne gotowanie, a więc na co dzień jedzą przetworzoną, gotową żywność lub fastfoody. Zamiana takich nawyków na świeże posiłki z cateringów dietetycznych pozwala na znaczne poprawienie swojego zdrowia.