Pakowanie mięsa

Artykuł partnera.

Osłonki termokurczliwe są powszechnie wykorzystywane w produkcji różnego rodzaju wędlin. To one odpowiadają za nadanie charakterystycznego kształtu kiełbasom, szynkom, podrobom czy wyrobom garmażeryjnym, a także zachowanie ich smaku i aromatu. Świetnie sprawdzają się również jako osłonki do parówek. Jakie jeszcze zastosowania i właściwości posiadają osłonki termokurczliwe? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Osłonki termokurczliwe – co to?

Osłonka termokurczliwa to specjalny rodzaj opakowania na mięso wykonany z poliamidu oraz polietylenu. Posiada dopasowaną do pakowanego produktu ilość warstw oraz strukturę. Pozwala na hermetyczne pakowanie wędlin, które niesie za sobą szereg korzyści. Osłonki są niezwykle popularne w branży mięsnej, m.in. dzięki temu że:

  • nie przepuszczają tłuszczu, wody i dymu wędzarniczego,
  • przedłużają trwałość, termin przydatności wędlin,
  • pod działaniem wysokiej temperatury obkurczają wyrób, doskonale przylegając do farszu i nadając mu określony kształt,
  • są odporne na pleśń,
  • zabezpieczają kiełbasy, szynki itp. przed utratą aromatu, a także barwy, wagi czy składników odżywczych,
  • są łatwo zdzieralne, co ma duże znaczenie podczas plasterkowania produktu,
  • są odporne na uszkodzenia mechaniczne, dlatego znacząco ułatwiają transport wyrobów,
  • chronią produkty przed promieniowaniem UV.

Osłonki termokurczliwe przeznaczone są do wyrobów parzonych bądź surowych, nie stosuje się ich jeśli mięso wymaga wędzenia. Wykorzystywane są zatem m.in. do: kiełbas niewędzonych, szynek parzonych, wyrobów z drobiu, salcesonów, serków topionych, zup i sosów, wyrobów garmażeryjnych takich jak flaki lub wędliny z warzywami w galarecie. Właściwości osłonek można porównać do tych, które posiadają metalowe konserwy.

Rola odpowiedniego pakowania mięsa

Opakowania na mięso mają przede wszystkim zabezpieczać produkt. Osłonki chronią wyroby przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także odpowiadają za stworzenie dla mięsa odpowiedniego „mikroklimatu”. Zapobiegają odkształceniom mechanicznym, wysuszaniu czy zawilgoceniu, a także chronią żywność przed pleśnią. Stosowanie osłonek wydłuża świeżość i termin przydatności produktu. Sprawia, że jedzenie zachowuje odpowiedni aromat i smak.

Osłonki na parówki  – jak pakowane są serdelki?

Właściwości osłonek termokurczliwych sprawiają, że jest to typ opakowania, który świetnie sprawdza się jako osłonki do parówek. Dzięki termokurczliwości, pakowane wyroby są gładkie i wyglądają estetycznie. Osłonki do parówek stanowią barierę dla pary wodnej, powietrza, promieni UV. Uniemożliwiają utratę zapachu i walorów smakowych, pozwalają na zachowanie świeżości produktu.

Zalety osłonek na parówki

Do pakowania parówek wybiera się osłonki termokurczliwe głównie ze względu na gładki wygląd wyrobu, bez zmarszczek i odpowiednie zachowanie świeżości w warunkach chłodniczych. Nie bez znaczenia pozostaje duża wytrzymałość mechaniczna. Parówki w osłonkach nie rozciągają się i nie deformują, zachowują kształt nawet pod ciężarem farszu, a także podczas obróbki termicznej.

Sprawdzone osłonki do parówek – gdzie szukać?

Wybór odpowiednich osłonek do parówek jest niezwykle istotny. Zastanawiasz się, czym kierować się przy wyborze i gdzie kupić wysokiej jakości opakowania na mięso? Sprawdzonym producentem tego typu produktów jest polska firma Supravis.

Marka projektuje rozwiązania dopasowane do indywidualnych potrzeb klientów. Dostępne są różne grubości, kolory i wymiary opakowań. W ofercie znajdziesz m.in. osłonki termokurczliwe Supracase do form, do sterylizacji, z warstwą EVOH. W wersji jedno-, pięcio- i siedmiowarstwowej.

Dostępne struktury:

  • PA (o średniej barierze)
  • PA/Pe, PA/PP (o średniej barierze)
  • PA/EVOH/PE (o wysokiej barierze)

Opcjonalnie istnieje możliwość wykonania projektu graficznego, nadruku nawierzchniowego oraz marszczenia, co dodatkowo wyróżnia produkt na rynku i często wpływa na decyzje zakupowe konsumentów.